Terug

Verschillen in handelwijze en tarieven

Suzanna

Ik ben bij een aantal verschillende acupuncturisten geweest en het valt me op dat ze verschillen in aanpak en tarieven. Misschien zou iemand me kunnen uitleggen waar dat mee te maken heeft. De een lijkt bijvoorbeeld veel uitgebreider tong en pols te onderzoeken dan een ander die er maar een vluchtige blik op werpt. En ook bij het bepalen van de precieze plaats van de naaldjes gaat de een veel uitgebreider te werk lijkt het. Nou lijkt mij grondiger beter, maar ik heb geen idee of dat klopt, misschien is het wel vlot te zien. Ook zie ik grote verschillen in tarieven. Er kunnen soms tientallen euro's tussen zitten. 

Alvast hartelijk bedankt voor het antwoorden


1 Antwoord

Antwoord van Itchi-go

Hallo Suzanna,
Wat je zegt klopt precies, er zijn heel veel verschillende soorten aanpak. De Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) zijn ook geen dogma of leer waar je je aan moet houden, maar een heel veelzijdig geheel en het is onmogelijk voor 1 persoon om alles ervan te weten. De basis is, als het goed is, hetzelfde: de klassiek boeken van de TCG, namelijk de Huang Di Nei Jing Su Wen, Ling Shu, Nan Jing en Shang Han Lun, het observeren van de natuur, en de ervaring zoals die overgeleverd is door je leraren, maar iedere behandelaar moet op grond daarvan zichtzelf ontwikkelen.


Sommigen groeien meer toe naar de kruidengeneeskunde, anderen richting massage, sommigen richting een bepaalde school of visie binnen de TCG, anderen willen juist van alles iets combineren. Naar mijn mening is juist die veelzijdigheid dat was de TCG zo vitaal maakt: hebben we nu echt behoefte aan nog een groep mensen die zeker denkt te weten hoe het in elkaar zit, naast de vele meningen die al beschikbaar zijn? De standaardisatie die zo kenmerkend is voor de Moderne Industriële Geneeswijzen heeft veel opgeleverd, maar er is ook veel verloren gegaan, en de TCG kunnen misschien juist het menselijke, persoonlijke helpen terugbrengen waar we in de gezondheidszorg zo\'n behoefte aan hebben.
Met de tarieven is het denk ik eender: een mooie winkelpui op een A-locatie is heel aantrekkelijk, maar moet ook betaald worden. En omdat onderlinge prijsafspraken verboden zijn door de mededingingsautoriteit, is het aan iedere behandelaar om voor zichzelf in te schatten wat een redelijk tarief is. De een is van mening dat goede zorg voor de gezondheid wat mag kosten, de ander wil voor iedereen bereikbaar zijn.
En wat is dan de beste keus voor een behandelaar? Uiteindelijk iemand met wie het klikt. Geen enkele arts of therapeut kan ooit beloven dat een behandeling voor deze specifieke patiënt aan gaat slaan, en uiteindelijk is het toch aan de patiënt om in te schatten of hij of zij zich op zijn/haar plek voelt.


Willem Pinksterboer (en dat ben ik dus niet), schreef een mooie column die hier denk ik wel op aansluit: http://www.willempinksterboer.com/zijn-alternatieve-geneeswijzen-zinloos