Terug

Helpt accupunctuur ook voor geen emoties/vlakke gevoelens ?

Willeke

Sinds 8 weken heb ik geen emoties, het lijkt of niets mij raakt. Ik leef op de automatische piloot. Ik heb 5 keer accupunctuur gedaan bij een fysiotherapeut  die ook gespecialiseerd is in accupunctuur. Hij heeft geprikt in mijn buik, bovenlichaam, hals en hoofd en benen en ook boven op mijn rug. Na 5 behandelingen geen reactie van mijn gevoel. Heeft het zin om mij nog door iemand anders te laten behandelen? Zijn er toch nog andere mogelijkheden voor mij? Heeft iemand dit meer meegemaakt of van gehoord? Het is volgens mij een vorm van alexitimie. Ik hoor het graag van u.


3 Antwoorden

Antwoord van Acusense Acupunctuurpraktijk Lelystad

Beste Willeke,

 

Allereerst wil ik je er op wijzen dat er vele psychische klachten/aandoeningen zijn waarbij het (lijkt) dat er geen emotie of gevoel meer is. Of je klachten voortkomen uit alexithymia of een andere (psychische) oorzaak hebben is uiteraard met de korte beschrijving die je gegeven hebt niet te bepalen. Wat je beschrijft komt bijvoorbeeld ook voor bij Asperger (zie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2092499/. ), overspannenheid, burn-out ... Het is verder aan een arts/psycholoog om de juiste westers medische diagnose te stellen. 

Ook waar de fysiotherapeut/acupuncturist de naalden gezet heeft kan zo niet beoordeeld worden. Simpelweg omdat zijn TCM diagnose en de exact gebruikte punten niet bekend zijn. Mijn antwoord is dan verder ook algemeen opgesteld.

 

Je shrijft dat je sinds 8 weken niets meer lijkt te voelen. Dit geeft mij eerder het idee dat je klachten van oververmoeidheid/overspannenheid of zelfs burn-out hebt. Acupunctuurbehandelingen kunnen je daar zeker bij helpen. Acupunctuur kan je helpen met het verbeteren van je nachtrust, energieopbouw en het herstellen van disbalansen in je lichaam. OOK op mentaal/emotioneelvlak. Maar je moet je wel realiseren dat als de oorzaak niet weggehaald wordt, de klachten niet snel zullen verdwijnen. langer of vaker behandelen is dan zeker niet vreemd. 5 behandelingen kan dan zelf als kort gezien worden. 

 

Iedere acupuncturist kijkt naar het totaal plaatje (holistisch) en vormt dan een beeld en TCM diagnose waarop het behandelplan wordt gebaseerd. Het totaalbeeld wordt onder andere gevormd door wat jij aan de persoon vertelt. Kan het zijn dat je dingen vergeten bent te vertellen of niet hebt willen vertellen? Een vertrouwensrelatie met een therapeut kost soms wat meer tijd en gun het die tijd ook. 

 

Verder kun je natuurlijk altijd de voortgang bespreken met je acupuncturist en je twijfels uitten. Daarmee geeft je de persoon tevens de kans om zijn therapie nog beter af te stemmen op je klachten. Ben je daarna nog niet tevreden of heb je hier geen vertrouwen in kun je zeker naar een andere acupuncturist overstappen. Binnen de TCM zijn er vele mogelijkheden om je te helpen. 

 

 Met vriendelijke groet,

 

Rob Redeker, Acupuncturist

Bachelor of Complementary and Alternative Medicine

Lid NVA, lidnr: D3904

 

Acusense Acupunctuurpraktijk Lelystad

 

 


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Willeke,

 

ik ben het geheel met mijn collega Rob eens. Mocht je na die route nog geen voortgang bemerken dan zou je een volgende stap ("second opinion") kunnen overwegen.

Woon je in de regio Lelystad dan lijkt mij dat je niet ver hoeft te zoeken. Voor de randstad hebben wij een tiental lokaties met collega acupuncturisten, zowel artsen als ook fysiotherapeuten.

Hopelijk echter kom je via de huidige weg tot een succesvol resultaat.

met vriendelijke groeten namens het Team Praktijkacupunctuur.nl (www.praktijkacupunctuur.nl)

 Bart E. van der Voort

 


Antwoord van Acupunctuur bij Marjolein

Beste Willeke, 

Ik sluit mij voor een groot gedeelte aan bij het antwoord van mijn beide collega's. Het is lastig om op basis van de korte omschrijving die je geeft een goed advies te geven. Er zijn inderdaad meerdere psychische aandoeningen, waarbij emoties minder sterk of niet meer worden ervaren. 

Zelf behandel ik voornamelijk mensen psychische klachten als overspannenheid, burn-out, angst- en depersonalisatiestoornissen (hierbij heeft iemand het gevoel het contact met de werkelijkheid kwijt te zijn). In de meeste gevallen ervaren mensen met 5 behandelingen een verbetering van hun klachten. Als dit niet het geval is er vaak sprake van een diepe blokkade. In dat geval zal deze eerste geprikt moeten worden voordat er verbetering mogelijk is.

Mocht je een second opinion willen dan kun je mij bellen op 06-19173050. Ik ben gevestigd in praktijk DOM, Utrecht. (www.acupunctuurbijmarjolein.nl)

Hartelijke groeten,

Marjolein Kranendijk, acupuncturist en apotheker