Artikel afbeelding

The Jolt Files

De "Acupuncture Now Foundation" is een internationale organisatie die het effect van acupunctuur op het verlichten van lijden en verbeteren van gezondheid onderzoekt en promoot door het geven van correcte informatie en "best practices". De president is Matt Bauer, een Amerikaanse acupuncturist met meer dan 30 jaar ervaring.

De ANF heeft een serie podcasts gemaakt waarin ze op uitstekende manier acupunctuur bespreekt, wat het kan doen, wat te verwachten is en wat niet. Te beluisteren via iTunes en in de browser, maar helaas alleen in het Engels, maar van harte aanbevolen!

iTunes: https://itunes.apple.com/us/podcast/the-jolt-files/id982864019?mt=2

Browser: http://podbay.fm/show/982864019

De homepage van de ANF is https://acupuncturenowfoundation.org/ , en een groeiend aantal acupuncturisten van over de hele wereld dat zich er zorgen over maakt dat acupunctuur nog onvoldoende benut wordt, waardoor er mensen onnodig gezondheidsproblemen hebben, of onnodig lijden onder de bijwerking van bijvoorbeeld medicijnen, is erbij aangesloten. Ze geven ook voorlichting over de "controversies" rondom acupunctuur, zoals "het placebo effect" en dat sommige studies lijken aan te geven dat acupunctuur het helemaal niet zo goed doet. (Het blijkt zeer moeilijk om een goede placebo te gebruiken bij acupunctuuronderzoek, en dat is 1 van de redenen dat er dan weer in het nieuws is dat "acupunctuur niet werkt": veel van die onderzoeken zijn ondeugdelijk opgezet, en de uitkomsten zijn dan dus ook niet betrouwbaar.)

De ANF is ook bezig een aantal filmpjes te maken, en te publiceren op Youtube, die zowel grappig als informatief zijn. Zie bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=PmnU_wyu9uk waarin ze bespreken dat een studie aangaf dat acupunctuur voor lage rugpijn twee keer zo effectief was als andere behandelingen, en nog twee keer zo veilig ook. Het zou dus de eerste keus moeten zijn voor deze klachten.

Op April 22, 2015