Artikel afbeelding

Sterilisatie van de man (Vasectomie)

Sterilisatie wordt vaak als een van de beste manieren van anticonceptie gezien. Gemakkelijk, kan niet vergeten worden, geen onderbreking van het vrijen. Het enige nadeel dat eraan zit, is dat het permanent is, de man kan nooit meer kinderen krijgen. Nou ja, een reparatie-operatie is wel mogelijk, maar duur en lukt niet altijd.

Althans, zo wordt het gebracht op de websites en folders van de klinieken die de ingreep uitvoeren. En er wordt aardig geld mee verdiend, dus het is logisch dat juichende verhalen de boventoon voeren.

Op diverse fora op internet lees je heel andere ervaringen. Mannen klagen over langdurige pijn, minder zin om te vrijen en diverse andere kwalen na de ingreep. Een van de meest indrukwekkende verhalen vind je in het boek “Don't Fix It” van Kevin Hauber (http://dontfixit.org), een man die jarenlang hevige pijn in zijn scrotum had na zijn sterilisatie. Nog wat verder zoekend op internet vind je dan de beschuldigingen dat iedereen die het waagt om kritiek te hebben op vasectomie wel een godsdienstwaanzinnige moet zijn die alle geboortebeperking afkeurt.

De wetenschappelijke onderzoeken zijn niet heel duidelijk: er lijkt een verhoogd risico te zijn op prostaatkanker (1) maar dat is maar klein, en er zijn een paar onderzoeken gedaan op dieren die erop wijzen dat er een auto-immuunreactie optreedt (2), (3), maar een langlopende epidemiologische studie bij mensen vond geen bewijs dat auto-immuunziekten vaker voorkomen bij mannen die gesteriliseerd zijn. (4)

Kunnen we vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen (acupunctuur) nog
een visie vormen op vasectomie? Wellicht wel.

Vast staat:
A) dat de sterilisatie een medische ingreep is,
B) dat er een (klein) litteken ontstaat, zowel op de huid als daaronder,
C) dat er nog steeds sperma geproduceerd wordt; dit wordt door het lichaam weer afgebroken.

Over A) kan ik kort zijn: bij iedere medische ingreep kunnen onverwachte complicaties optreden. Ik kan het aantal patiënten niet meer tellen dat vertelt: “Het is waarschijnlijk gek en de dokter zegt dat het niet kan, maar na ingreep X kreeg ik last van Y”. Tja, ook al is niet direct duidelijk hoe het kan, als het je overkomt, dan is het zo.

Punt B) is ook vrij gemakkelijk: we hebben bij allerlei kleine littekens gezien dat ze een soort stoorveld in het lichaam kunnen vormen dat alle meridianen in de war kan gooien. Niet bij iedereen, niet ieder litteken. Maar het kan wel optreden.

En ook punt C) is eenvoudig: het geproduceerde sperma wordt inderdaad door het lichaam weer afgebroken, maar dat betekent dus dat het lichaam voortdurend zijn eigen lichaamscellen aan het vernietigen is. Oftewel: een laaggradige ontsteking of auto-immuunreactie die niet meer ophoudt. Het is niet zo moeilijk te begrijpen dat dit tot allerlei andere vreemde reacties in het lichaam kan leiden, maar het is niet altijd gemakkelijk om het verband ermee te leggen of het te “bewijzen”.

We zien in de acupunctuurpraktijk zowel veel mensen met auto-immuunproblemen als met pijnklachten. Voor Kevin Hauber was acupunctuur zelfs een van de weinige dingen die hem verlichting kon geven van zijn chronische pijn. Indien u zich afvraagt of acupuctuur
iets voor u kan betekenen, neem dan vooral vrijblijvend contact op.

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25002716
(2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24080233
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24593799
(4) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17284511

Op October 13, 2014