Hoe herken ik een goede acupucturist?

Zoals in eigenlijk ieder vak het heel belangrijk de basis goed te beheersen, en de basis van echte acupunctuur zijn de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG).

Een goede acupuncturist moet dus die boeken kennen en bestudeerd hebben, waarop de TCG 2200 jaar geleden ontwikkeld zijn: de Huang Ti Nei Jing Ling Shu en Su Wen (De 2 handboeken van de Gele Keizer), de Shang Han Lun (Het boek van problemen veroorzaakt door koude en te weinig circulatie) en de Sennong Ben Cao (verzamelde recepten), samen de vier klassieke boeken.

Helaas wordt in het Westen, maar ook steeds meer in het moderne China, vaak te weinig aandacht gegeven aan deze basis, en veel moderne biologische geneeskunde op de voorgrond geplaatst. We zien dat onder andere aan de opkomst van "Dry Needling" of "Triggerpoint acupunctuur". Dat is een sterk vereenvoudigde methode van acupunctuur, die niet op eene holistische visie van de gehele mens gebaseerd is, maar slechts op het behandelen van spierknopen, en vaak door fysiotherapeuten toegepast wordt. Een traditioneleel lange opleiding of diep inzicht in hoe een mens in elkaar zit is daarvoor niet nodig. Natuurlijk kan het werken, maar reden waarom de spierkopen optreden, de oorzaak achter het probleem, wordt viet aangepast. Gelukkig komen er steeds meer traditioneel opgeleide acupuncturisten in Nederland. De klassieke boeken zeggen het duidelijk: acupunctuur is ontwikkeld om ernstig zieke mensen beter te maken. En het werkt.

Op September 17, 2014