Acupunctuur

Wat is acupunctuur en hoe verloopt een behandeling?

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Dit is een volledig systeem dat al 3000 jaar ziektes ken genezen, klachten kan verbeteren en ook preventief werkt. Alles wat bestaat is volgens de Chinese filosofie een samenhang van de twee oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt af van een evenwicht tussen deze twee krachten. Bij verstoring kunnen klachten optreden.

Het basisprincipe va de acupunctuur is de vrije circulatie van de levensenergie Qi. Deze stroomt via een ingewikkeld stelsel van kanalen (meridianen) door ons lichaam. Acupunctuur is de meest bekende TCG-techniek, waarbij naalden op nauwkeurig omschreven punten worden ingebracht. Hierdoor kan de energie beïnvloed worden en kunnen blokkades worden opgeheven en de Qi kan weer vrij stromen.

Een degelijke TCG-diagnose is strikt noodzakelijk voor het opstellen van een behandelplan en de acupunktuurformule. Zo stel ik u allerlei vragen zowel over de aanwezige klacht, als ook over vroegere ziektes of klachten. Ik houd rekening met uw leef- en eetgewoontes, emoties, slaappatroon en ontlasting. Bij vrouwen is ook de menstruatie een belangrijk aspect.

Ik bekijk uw tong en voel de pols aan beide kanten. 'De pols' voelen volgens TCG is iets heel anders dan die in de Westerse geneeskunde; niet alleen is er verschil tussen de pols links en rechts, maar ook onderscheidt een acupuncturist drie diepten en drie plaatsen op elke pols die elk weer hun eigen betekenis hebben.

Uiteindelijk worden alle gegevens in zijn geheel geplaatst en na de diagnose volgens TCG wordt een behandelplan opgesteld. Ik zal met u bespreken wat ik voor u kan betekenen en welke doelen haalbaar zijn.

Op May 28, 2013